#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapia bolesti pri výskyte akútnej renálnej koliky – kazuistika

13. 9. 2024

Akútna obličková kolika je jedným z najintenzívnejších bolestivých stavov, s ktorými sa človek môže stretnúť. Predstavuje náhlu a silnú bolesť spôsobenú obštrukciou horných močových ciest. V nasledujúcej krátkej kazuistike doplnenej o teoretické východiská rozoberáme možnosti analgetickej liečby tohto akútneho stavu.

KOMERČNÝ ČLÁNOK

   

Opis prípadu

Pacient: 52-ročného muža priviezla manželka o 4. hodine ráno na pohotovostnú urologickú ambulanciu pre hodinu trvajúce ťažkosti.

Príznaky: Prebudila ho náhla silná kolikovitá bolesť v pravom boku šíriaca sa do pravej slabiny, hodnotená na VAS (vizuálnej analógovej stupnici) ako 9/10. Bolesti prebiehali vo vlnách a boli sprevádzané nauzeou a vracaním. Pacient bol zaliaty potom, bez úľavovej polohy, nepokojný.

Anamnéza: Pacient sa liečil dvojkombináciou antihypertenzív, intermitentne užíval analgetiká pre chronickú bolesť dolnej časti chrbta. Bol bez predchádzajúcej anamnézy urolitiázy.

Fyzikálne vyšetrenie: Afebrilný, TK 158/86 mmHg, TF 92/min. Brucho mäkké, palpačne bolestivé v pravom kostovertebrálnom uhle. V moči sme detegovali mikrohematúriu, v krvných odberoch bola mierna leukocytóza, bez elevácie CRP alebo kreatinínu.

Diagnostika: Na základe ultrazvuku urotraktu a natívneho CT brucha bol identifikovaný 3 mm konkrement v pravom ureteri subrenálne, spôsobujúci hypotóniu panvičky pravej obličky (17 mm v dlhej ose).

Terapia: Pacientovi bola okamžite poskytnutá analgetická terapia na úľavu od intenzívnej bolesti. Prvým krokom bolo intramuskulárne podanie 1 g metamizolu.

   

Diskusia a záver

Metamizol je nesteroidné nenávykové pyrazolónové liečivo so silným analgetickým, spazmolytickým a antipyretickým efektom. Mechanizmus jeho pôsobenia nie je celkom objasnený; predpokladá sa, že metamizol a jeho hlavný metabolit (4-N-metylaminoantipyrín) môžu mať kombinovaný centrálny a periférny spôsob účinku. Používa sa v terapii širokého spektra akútnych aj chronických bolestí už viac než 100 rokov (prvé uvedenie na trh prebehlo v roku 1922). Vďaka celému radu výhod však stále predstavuje jedno z najčastejšie užívaných analgetík v každodennej klinickej praxi. Možno ho tiež veľmi dobre kombinovať s inými analgetikami na dosiahnutie optimálnych výsledkov terapie bolesti. Pre krátkodobú terapiu nie je nutné znižovať dávkovanie u pacientov so zhoršenou funkciou obličiek či pečene. Oproti nesteroidným protizápalovým liečivám (NSAIDs) má nižšie riziko gastrointestinálnych komplikácií (napr. krvácania a vredov).

Alternatívou v opísanom prípade mohlo byť intravenózne podanie 75 mg (NSAIDs) diklofenaku. Ten takisto rýchlo a účinne tlmí bolesť a znižuje potreby záchrannej analgézie. V porovnaní s opioidmi má nízky výskyt závažných vedľajších účinkov. Môže však byť potenciálne nefrotoxický u pacientov s už zníženou renálnou funkciou. Iné analgetikum použiteľné aj v tehotenstve je paracetamol. Použitie opioidov sa v 1. línii skôr neodporúča aj napriek ich silným analgetickým účinkom a rýchlej a intenzívnej úľave od bolesti. Je tu vysoké riziko vzniku závislosti a tolerancie. Ich častými vedľajšími účinkami sú nauzea, vracanie, ospalosť a respiračná depresia pri vyšších dávkach.

   

MUDr. Pavel Navrátil, CSc.
Urologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

      

Zdroje:
1. Skálová A. 100 let s metamizolem: Jaké je jeho současné postavení v léčbě bolesti? proLékaře.cz, 19. 5. 2021. Dostupné na: www.prolekare.cz/tema/analgesie/detail/100-let-s-metamizolem-jake-je-jeho-soucasne-postaveni-v-lecbe-bolesti-127076
2. EAU Guidelines on Urolithiasis. Edn. presented at the EAU Annual Congress Paris 2024. ISBN 978-94-92671-23-3.
3. Holdgate A. et al. Systematic review of the relative efficacy of non-steroidal anti-inflammatory drugs and opioids in the treatment of acute renal colic. BMJ 2004; 328: 1401, doi: 10.1136/bmj.38119.581991.55.
   

SPC Novalgin 500 mg: www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=24858

SPC Novalgin 500 mg/ml: www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=24530

  

MAT-SK-2400191 − 1.0 − dátum vypracovania 06/2024



Štítky
Chirurgia všeobecná Neurológia Ortopédia Praktické lekárstvo pre dospelých Algeziológia
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#