#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primár MUDr. Tibor Barta, PhD. – šesťdesiatnik


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 73, 2024, No. 2, pp. 105.
Kategória:

 

Tibor Barta bude mať šesťdesiat. Tá informácia ma prekvapila ako blesk z jasného neba. Človek vníma, že starne, ale u druhých, najmä u tých, ktorých vidí každý deň, mu to tak nepripadá. Veď biele husté vlasy má Tibor už mnoho rokov. Postava, myslenie, istá ruka akoby nepripúšťali možnosť prehupnutia sa do seniorskej kategórie. Nakoniec, všetkých sa nás táto nekompromisná spravodlivosť rovnako dotýka, ide len o to, ako sa s tým ten či onen jedinec vysporiada. A primár Barta tento boj úspešne bojuje, pretože prúd povinností, starostlivosti o pacientov, prevádzka pracoviska, ambulancie, operačky, oddelenie, mladí doktori, chýbajúce sestry, problémy nemocnice, poisťovní mu nedajú ani vydýchnuť, nieto ešte zamýšľať sa nad pribúdajúcimi rôčkami.

Tibor Barta promoval na Lekárskej fakulte v Martine v roku 1989 a prakticky hneď po promócii si vybral odbor otorinolaryngológiu za svoju špecializáciu, nastúpil na I. ORL kliniku na Zochovu. Absolvoval atestáciu I. a II. stupňa, ktoré v minulosti predstavovali ukončené špecializačné štúdium (1993, 1997). Treba povedať, že na rozdiel od dnešných 5 rokov to vtedy bolo minimálne 7 rokov prípravy. Doktorandské štúdium ukončil v roku 2002. V rokoch 2017 a 2018 tak, ako to nová doba vyžaduje, absolvoval špecializačné štúdium „Zdravotnícky manažment a financovanie“. Čudujem sa len, že pri tom množstve ľudí, čo takýmto vzdelávaním už prešli, sa nášmu zdravotníctvu nedarí o niečo lepšie.

Tibor Barta sa vypracoval na plnoprofilového otorinolaryngológa, ktorý vo svojom čase rozvíjal chirurgicky všetky časti nášho odboru. Neskôr, keď sa špecialisti na našom klinickom pracovisku profilovali do jednotlivých subšpecializácií, si Tibor Barta vybral rinológiu, v ktorej sa stal uznávaným expertom. Svoje vzdelanie a klinické skúsenosti si rozširoval aj počas študijných pobytov v roku 1996 v Hôpital Saint-Antoine de Paris a v roku 1998 na ORL klinike univerzitnej nemocnice Julius-Maximilians-Universität vo Würzburgu. Tibor Barta dosiahol pozíciu zástupcu prednostu Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku LF UK a UN Bratislava, má na starosti liečebno-preventívnu činnosť. Angažoval sa aj v odborárskom hnutí, spoluzakladal Lekárske odborové združenie. Aj vďaka aktivite primára Bartu sa v UN Bratislava plne implementovala európska direktíva pracovného času lekárov, ktorá sa dodnes na našom pracovisku uplatňuje.

Tibor Barta dlhé roky vykonáva funkciu člena Výboru SSO a posledné dve funkčné obdobia funkciu vedeckého sekretára spoločnosti. Je aktívny aj v Rinologickej sekcii SSO a organizoval tradičný Rinologický kongres. Je členom Európskej rinologickej spoločnosti. Okrem športových a kultúrnych záľub je neodmysliteľnou súčasťou jeho plodného života jeho rodina, jeho najbližší. Odbornú starostlivosť o rôzne svoje záležitosti má v rodine veľmi dobre delegovanú. Manželka Miriam mu vie dobre poradiť, keď si nevie rady s počítačom a s jeho programami, a dcéra Eva má ako ekonómka na starosti jeho investičné aktivity. Dcéra Michaela mu vie zase dobre poradiť, ako pripraviť pacienta na operáciu v celkovej anestézii, ba neraz ho, ako anestéziologička na Antolskej, musí znášať ako vedúceho operačného tímu. Rešpekt je však prirodzený, nielen pre rodinné vzťahy, šediny a dnešný vek, ale najmä pre profesionalitu, vedomosti a skúsenosti. Láskavý starý otec sa teší aj z vnučky (2020) a vnuka (2022).

Milý Tibor, v krátkom texte gratulácie sa nedá vystihnúť celý Tvoj prínos pre odbor, spoločnosť, pacientov, rodinu, a asi nie vždy všetko plynulo tak ideálne, ako sa to z tejto malej plochy možno zdá, veď tak to v živote býva. Máš však na čo byť hrdý a pohľad späť je plný pozitívnych zážitkov, úspechov, radosti. Prajem Ti pevné zdravie, dostatok síl a umu naďalej bojovať s démonmi slovenského zdravotníctva, rozpoznať to, čo sa zmeniť dá a nechať veci nezmeniteľné ich osudu. Som presvedčený, že pozitívnych zážitkov od spokojných pacientov, kolektívu, rodiny, je toľko, že Ti dodajú dostatok energie, aby si to spoľahlivo zvládal.

Ešte mnoho šťastných rokov

 

Milan Profant


Štítky
Audiológia a foniatria Detská otorinolaryngológia Otorinolaryngológia

Článok vyšiel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 2

2024 Číslo 2
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
nový kurz
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#