Hladiny kadmia v krvi u dvoch nutričných skupín detía dospievajúcich
Hladiny kadmia v krvi u dvoch nutričných skupín detía dospievajúcich
Hladiny kadmia v celkovej krvi boli merané v skupine 18 vegetariánskych detí (vek 10 - 14 rokov) a 35dospievajúcich vegetariánov (15 - 18 rokov) s priemernou dobou vegetarianizmu 6,6 a 6,0 rokov. Hodnoty boliporovnávané so skupinami na zmiešanej strave (omnivori; n = 35 deti; n = 34 dospievajúci). Vegetariáni malivýznamne vyššiu priemernú hladinu kadmia oproti omnivorom - deti 1,30 ± 0,18 vs 0,74 ± 0,07 mg/l, P < 0,01;dospievajúci 0,92 ± 0,08 vs 0,67 ± 0,05 mg/l, P < 0,01. Všetky individuálne hodnoty boli v prípustnom rozsahu do5 mg/l s posunom do vyšších hladín u vegetariánov. Výskyt hodnôt nad 1 mg/l bol u 56 % vegetariánskych detí vs20 % u omnivorov a u 34 % dospievajúcich vegetariánov vs 6 % u omnivorov. Bola zistená významná pozitívnalineárna korelácia obsahu kadmia v krvi a dĺžky vegetarianizmu (r = 0,772, P < 0,001 - deti; r = 0,670, P < 0,001 -dospievajúci). Vegetariánske deti konzumovali denne 9-násobné množstvo celozrnných potravín, dospievajúci12,5-násobné množstvo. Ďalej zaraďovali do jedálneho lístka naklíčené obiloviny, omnivori ich nekonzumovalivôbec. Kadmium z pôdy sa akumuluje hlavne v obaloch obilných zŕn a v klíčkoch. Hodnoty kadmia v krvipozitívne korelovali s hladinou glutatiónu v erytrocytoch vegetariánov (r = 0,643, P < 0,01), čo je priaznivý výsledokvzhľadom na kľúčovú úlohu glutatiónu v detoxikácii.
Klíčová slova:
deti, dospievajúci, vegetariáni, omnivori, kadmium v krvi, príjem celozrnných potravín
Cadmium Blood Levels in Two Groups of Children and Adolescents with Different Diets
Cadmium levels in whole blood were assessed in a group of 18 vegetarian children (age 10 - 14 years) and 35adolescent vegetarians (15 - 18 years) with a mean period of vegetarianism of 6.6 and 6 years resp. The values werecompared with groups on a mixed diet (omnivores, n = 35 children, n = 34 adolescents). The vegetarians hada significantly higher mean cadmium level as compared with omnivores - children 1.30 ± 0,18 vs. 0.74 ± 0.07 mg/l,P < 0.01, adolescents 0.92 ± 0.08 vs. 0.67 ± 0.05 mg/l, P < 0.01. All individual values were within an acceptable rangeunder 5 mg/l with a shift to higher levels in vegetarians. The rate of values above 1 mg/l was 56% in vegetarianchildren vs. 20% in omnivores and in 34% adolescent vegetarians vs. 6% omnivores. The authors revealeda significant positive linear correlation between the cadmium blood level and the p eriod of vegetarianism (r = 0.772,P < 0.001 - children, r = 0.670, P < 0.001 - adolescents). Vegetarian children consumed daily a ninefold amount ofwholemeal products, adolescents a 12 and a half times larger amount. They also included in their menu cerealsprouts, while omnivores did not eat them at all. Cadmium from the soil accumulates mainly in the outer layersof cereal grains and in sprouts. The cadmium blood levels correlated with the glutathione level in red blood cellsof vegetarians (r = 0.643, P < 0.01) which is favourable with regard to the crucial role of glutathione in detoxication.
Key words:
children adolescents, vegetarians, omnivores, cadmium blood level, intake of wholemeal foods
Autoři:
M. Krajčovičová-Kudláčková; M. Ursínyová 1; V. Hladíková 1; R. Šimončič; A. Béderová; T. Magálová; A. Brtková
Působiště autorů:
Výskumný ústav výživy, Bratislava, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc. Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, 1riaditeľ prof. MUDr. T. Trnovec, DrSc.
Vyšlo v časopise:
Čes-slov Pediat 1999; (9): 482-486.
Kategorie:
Články
Souhrn
Hladiny kadmia v celkovej krvi boli merané v skupine 18 vegetariánskych detí (vek 10 - 14 rokov) a 35dospievajúcich vegetariánov (15 - 18 rokov) s priemernou dobou vegetarianizmu 6,6 a 6,0 rokov. Hodnoty boliporovnávané so skupinami na zmiešanej strave (omnivori; n = 35 deti; n = 34 dospievajúci). Vegetariáni malivýznamne vyššiu priemernú hladinu kadmia oproti omnivorom - deti 1,30 ± 0,18 vs 0,74 ± 0,07 mg/l, P < 0,01;dospievajúci 0,92 ± 0,08 vs 0,67 ± 0,05 mg/l, P < 0,01. Všetky individuálne hodnoty boli v prípustnom rozsahu do5 mg/l s posunom do vyšších hladín u vegetariánov. Výskyt hodnôt nad 1 mg/l bol u 56 % vegetariánskych detí vs20 % u omnivorov a u 34 % dospievajúcich vegetariánov vs 6 % u omnivorov. Bola zistená významná pozitívnalineárna korelácia obsahu kadmia v krvi a dĺžky vegetarianizmu (r = 0,772, P < 0,001 - deti; r = 0,670, P < 0,001 -dospievajúci). Vegetariánske deti konzumovali denne 9-násobné množstvo celozrnných potravín, dospievajúci12,5-násobné množstvo. Ďalej zaraďovali do jedálneho lístka naklíčené obiloviny, omnivori ich nekonzumovalivôbec. Kadmium z pôdy sa akumuluje hlavne v obaloch obilných zŕn a v klíčkoch. Hodnoty kadmia v krvipozitívne korelovali s hladinou glutatiónu v erytrocytoch vegetariánov (r = 0,643, P < 0,01), čo je priaznivý výsledokvzhľadom na kľúčovú úlohu glutatiónu v detoxikácii.
Klíčová slova:
deti, dospievajúci, vegetariáni, omnivori, kadmium v krvi, príjem celozrnných potravín
Štítky
Neonatológia Pediatria Praktické lekárstvo pre deti a dorastČlánok vyšiel v časopise
Česko-slovenská pediatrie
1999 Číslo 9
- Gastroezofageální reflux a gastroezofageální refluxní onemocnění u kojenců a batolat
- Substitučná liečba imunoglobulínmi pri sekundárnej protilátkovej imunodeficiencii – konsenzus európskych expertov
Najčítanejšie v tomto čísle
- Bronchodilatace po dávkovaném aerosolu Berodual u dětskýchastmatiků - vliv nástavce („spaceru“)
- Tularémie - jedna z méně obvyklých příčin uzlinového syndromua plicního postižení v dětském věku
- Hyperaktivní porucha (ADHD): pokroky v kognitivním,neurobiologickém a genetickém výzkumu
- Diagnostika nehmatného varlete u dětí