#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hladiny kadmia v krvi u dvoch nutričných skupín detía dospievajúcich


Hladiny kadmia v krvi u dvoch nutričných skupín detía dospievajúcich

Hladiny kadmia v celkovej krvi boli merané v skupine 18 vegetariánskych detí (vek 10 - 14 rokov) a 35dospievajúcich vegetariánov (15 - 18 rokov) s priemernou dobou vegetarianizmu 6,6 a 6,0 rokov. Hodnoty boliporovnávané so skupinami na zmiešanej strave (omnivori; n = 35 deti; n = 34 dospievajúci). Vegetariáni malivýznamne vyššiu priemernú hladinu kadmia oproti omnivorom - deti 1,30 ± 0,18 vs 0,74 ± 0,07 mg/l, P < 0,01;dospievajúci 0,92 ± 0,08 vs 0,67 ± 0,05 mg/l, P < 0,01. Všetky individuálne hodnoty boli v prípustnom rozsahu do5 mg/l s posunom do vyšších hladín u vegetariánov. Výskyt hodnôt nad 1 mg/l bol u 56 % vegetariánskych detí vs20 % u omnivorov a u 34 % dospievajúcich vegetariánov vs 6 % u omnivorov. Bola zistená významná pozitívnalineárna korelácia obsahu kadmia v krvi a dĺžky vegetarianizmu (r = 0,772, P < 0,001 - deti; r = 0,670, P < 0,001 -dospievajúci). Vegetariánske deti konzumovali denne 9-násobné množstvo celozrnných potravín, dospievajúci12,5-násobné množstvo. Ďalej zaraďovali do jedálneho lístka naklíčené obiloviny, omnivori ich nekonzumovalivôbec. Kadmium z pôdy sa akumuluje hlavne v obaloch obilných zŕn a v klíčkoch. Hodnoty kadmia v krvipozitívne korelovali s hladinou glutatiónu v erytrocytoch vegetariánov (r = 0,643, P < 0,01), čo je priaznivý výsledokvzhľadom na kľúčovú úlohu glutatiónu v detoxikácii.

Klíčová slova:
deti, dospievajúci, vegetariáni, omnivori, kadmium v krvi, príjem celozrnných potravín


Cadmium Blood Levels in Two Groups of Children and Adolescents with Different Diets

Cadmium levels in whole blood were assessed in a group of 18 vegetarian children (age 10 - 14 years) and 35adolescent vegetarians (15 - 18 years) with a mean period of vegetarianism of 6.6 and 6 years resp. The values werecompared with groups on a mixed diet (omnivores, n = 35 children, n = 34 adolescents). The vegetarians hada significantly higher mean cadmium level as compared with omnivores - children 1.30 ± 0,18 vs. 0.74 ± 0.07 mg/l,P < 0.01, adolescents 0.92 ± 0.08 vs. 0.67 ± 0.05 mg/l, P < 0.01. All individual values were within an acceptable rangeunder 5 mg/l with a shift to higher levels in vegetarians. The rate of values above 1 mg/l was 56% in vegetarianchildren vs. 20% in omnivores and in 34% adolescent vegetarians vs. 6% omnivores. The authors revealeda significant positive linear correlation between the cadmium blood level and the p eriod of vegetarianism (r = 0.772,P < 0.001 - children, r = 0.670, P < 0.001 - adolescents). Vegetarian children consumed daily a ninefold amount ofwholemeal products, adolescents a 12 and a half times larger amount. They also included in their menu cerealsprouts, while omnivores did not eat them at all. Cadmium from the soil accumulates mainly in the outer layersof cereal grains and in sprouts. The cadmium blood levels correlated with the glutathione level in red blood cellsof vegetarians (r = 0.643, P < 0.01) which is favourable with regard to the crucial role of glutathione in detoxication.

Key words:
children adolescents, vegetarians, omnivores, cadmium blood level, intake of wholemeal foods


Autoři: M. Krajčovičová-Kudláčková;  M. Ursínyová 1;  V. Hladíková 1;  R. Šimončič;  A. Béderová;  T. Magálová;  A. Brtková
Působiště autorů: Výskumný ústav výživy, Bratislava, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc. Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, 1riaditeľ prof. MUDr. T. Trnovec, DrSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 1999; (9): 482-486.
Kategorie: Články

Souhrn

Hladiny kadmia v celkovej krvi boli merané v skupine 18 vegetariánskych detí (vek 10 - 14 rokov) a 35dospievajúcich vegetariánov (15 - 18 rokov) s priemernou dobou vegetarianizmu 6,6 a 6,0 rokov. Hodnoty boliporovnávané so skupinami na zmiešanej strave (omnivori; n = 35 deti; n = 34 dospievajúci). Vegetariáni malivýznamne vyššiu priemernú hladinu kadmia oproti omnivorom - deti 1,30 ± 0,18 vs 0,74 ± 0,07 mg/l, P < 0,01;dospievajúci 0,92 ± 0,08 vs 0,67 ± 0,05 mg/l, P < 0,01. Všetky individuálne hodnoty boli v prípustnom rozsahu do5 mg/l s posunom do vyšších hladín u vegetariánov. Výskyt hodnôt nad 1 mg/l bol u 56 % vegetariánskych detí vs20 % u omnivorov a u 34 % dospievajúcich vegetariánov vs 6 % u omnivorov. Bola zistená významná pozitívnalineárna korelácia obsahu kadmia v krvi a dĺžky vegetarianizmu (r = 0,772, P < 0,001 - deti; r = 0,670, P < 0,001 -dospievajúci). Vegetariánske deti konzumovali denne 9-násobné množstvo celozrnných potravín, dospievajúci12,5-násobné množstvo. Ďalej zaraďovali do jedálneho lístka naklíčené obiloviny, omnivori ich nekonzumovalivôbec. Kadmium z pôdy sa akumuluje hlavne v obaloch obilných zŕn a v klíčkoch. Hodnoty kadmia v krvipozitívne korelovali s hladinou glutatiónu v erytrocytoch vegetariánov (r = 0,643, P < 0,01), čo je priaznivý výsledokvzhľadom na kľúčovú úlohu glutatiónu v detoxikácii.

Klíčová slova:
deti, dospievajúci, vegetariáni, omnivori, kadmium v krvi, príjem celozrnných potravín

Plné znenie tohto článku nie je v digitalizovanej podobe.
V prípade záujmu kontaktujte NTO ČLS JEP, ktoré vám môže poskytnúť sken časopisu.

Štítky
Neonatológia Pediatria Praktické lekárstvo pre deti a dorast

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


1999 Číslo 9
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
nový kurz
Autori: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#