#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdravotné riziká alternatívneho stravovania v detskom veku (Súhrn výsledkov za roky (1996 - 2000)


Zdravotné riziká alternatívneho stravovania v detskom veku (Súhrn výsledkov za roky (1996 - 2000)

Výlučná alebo prevažná konzumácia rastlinnej potravy môže byť spojená so zdravotnými rizikami. Niektoré esenciálne nutrienty chýbajú v rastlinných zdrojoch potravy (vitamín B12, vitamín D, n-3 polynenasýtené mastné kyseliny) alebo iné nutrienty sú prítomné v redukovanom množstve (metionín, lyzín, jód, karnitín, vápnik). Využiteľnosť železa, vápnika a zinku v organizme môže byť znížená rastlinnými inhibítormi absorpcie. V alternatívnych nutričných skupinách detí veku 11 - 14 rokov (vegetariáni, vegáni, n = 35) boli merané v porovnaní s priemernou vzorkou detí na tradičnom stravovaní (n = 32) hladiny vitamínu B12, homocysteínu, albumínu, železa, vápnika, zinku a obsah n-3 mastných kyselín. Hyposiderinémia sa vyskytla u 58 % vegetariánov, 78 % vegánov vs 9 % v tradičnom stravovaní. Deficitné hladiny vápnika boli zaznamenané u polovice alternatívne sa stravujúcich detí vs 6 % zmiešano sa stravujúcich. Nález hypoalbuminémie bol u 28 % vegetariánskych detí a 56 % vegánskych detí v porovnaní ku nulovému nálezu v tradičnom stravovaní. Deficitom vitamínu B12 trpelo 19 % vegetariánskych detí, polovica vegánskych detí vs žiadne dieťa v tradičnom stravovaní. Vyšší nález miernej hyperhomocysteinémie u alternatívne sa stravujúcich detí je dôsledkom deficitu vitamínu B12. Vegánske deti mali významne redukovaný plazmatický obsah kyseliny ikozapentaénovej a dokohexaénovej. Výsledky jednoznačne dokumentujú, že alternatívne stravovanie typu vegetariánstvo a vegánstvo predstavuje zdravotné riziko pre detský vek.

Klíčová slova:
vitamín B12, železo, vápnik, albumín, n-3 mastné kyseliny, deti, vegetariáni, vegáni


Health Risk of an Alternative Diet in Childhood

Consumption of exclusive or mostly plant foods can be associated with certain health risks. These risks are related to the fact that some essential nutrients are absent in food of plant origin (vitamin B12, vitamin D, n-3 polyunsaturated fatty acids) and some are present in reduced amounts (methoinine, lysine, iodine, carnitine, calcium). The utilization of iron, calcium and zinc in the organism can be reduced by plant inhibitors of absorption. The levels of vitamin B12, homocysteine, albumin, iron, calcium, zinc and n-3 fatty acid content were assessed in alternative nutrition groups of children aged 11 - 14 years (vegetarians, vegans, n = 35) in comparison to an average sample of children on a traditional diet (n = 32). Hyposiderinaemia was found in 58 % of vegetarians, 78 % of vegans vs. 9 % on traditional diet. Deficient calcium levels were recorded in half the „alternative“ subjects vs. 6 % in group of children on a mixed diet. The incidence of hypoalbuminaemia was 28 and 56 % in vegetarians and vegans respectively, compared to 0 % in children on traditional diet. Half the vegans and 19 % vegetarians suffer from vitamin B12 deficiency vs. 0 % in the traditional diet group. A higher incidence of mild hyperhomocysteinaemia in the „alternative“ groups of children is a consequence of vitamin B12 deficiency. A significantly reduced plasma content of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids was found in vegan children. The results unequivocally documented that a vegetarian and vegan diet is a health risk for childhood.

Key words:
vitamin B12, iron, calcium, albumin, n-3 fatty acids, children, vegetarians, vegans


Autoři: M. Krajčovičová-Kudláčková
Působiště autorů: Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, riaditeľ doc. MUDr. Š. Nyulassy, DrSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2001; (9): 524-528.
Kategorie: Články

Souhrn

Výlučná alebo prevažná konzumácia rastlinnej potravy môže byť spojená so zdravotnými rizikami. Niektoré esenciálne nutrienty chýbajú v rastlinných zdrojoch potravy (vitamín B12, vitamín D, n-3 polynenasýtené mastné kyseliny) alebo iné nutrienty sú prítomné v redukovanom množstve (metionín, lyzín, jód, karnitín, vápnik). Využiteľnosť železa, vápnika a zinku v organizme môže byť znížená rastlinnými inhibítormi absorpcie. V alternatívnych nutričných skupinách detí veku 11 - 14 rokov (vegetariáni, vegáni, n = 35) boli merané v porovnaní s priemernou vzorkou detí na tradičnom stravovaní (n = 32) hladiny vitamínu B12, homocysteínu, albumínu, železa, vápnika, zinku a obsah n-3 mastných kyselín. Hyposiderinémia sa vyskytla u 58 % vegetariánov, 78 % vegánov vs 9 % v tradičnom stravovaní. Deficitné hladiny vápnika boli zaznamenané u polovice alternatívne sa stravujúcich detí vs 6 % zmiešano sa stravujúcich. Nález hypoalbuminémie bol u 28 % vegetariánskych detí a 56 % vegánskych detí v porovnaní ku nulovému nálezu v tradičnom stravovaní. Deficitom vitamínu B12 trpelo 19 % vegetariánskych detí, polovica vegánskych detí vs žiadne dieťa v tradičnom stravovaní. Vyšší nález miernej hyperhomocysteinémie u alternatívne sa stravujúcich detí je dôsledkom deficitu vitamínu B12. Vegánske deti mali významne redukovaný plazmatický obsah kyseliny ikozapentaénovej a dokohexaénovej. Výsledky jednoznačne dokumentujú, že alternatívne stravovanie typu vegetariánstvo a vegánstvo predstavuje zdravotné riziko pre detský vek.

Klíčová slova:
vitamín B12, železo, vápnik, albumín, n-3 mastné kyseliny, deti, vegetariáni, vegáni

Plné znenie tohto článku nie je v digitalizovanej podobe.
V prípade záujmu kontaktujte NTO ČLS JEP, ktoré vám môže poskytnúť sken časopisu.

Štítky
Neonatológia Pediatria Praktické lekárstvo pre deti a dorast

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2001 Číslo 9
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
nový kurz
Autori: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#