#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Coffea arabica: Production, Classification, New Constituents and Active Principles andSome of Their Pharmacological Effects


COFFEA ARABICA COFFEA ARABICA – PRODUKCIA, BOTANICKÉZARADENIE, NOVÉ OBSAHOVÉ A ÚČINNÉLÁTKY A ICH NIEKTORÉ FARMAKOLOGICKÉÚČINKY

V tejto práci sú prezentované najnovšie poznatky o kávových zrnách (Coffea arabica), ako o význam-nej súčasti nášho každodenného života. Uvádza sa botanické rozdelenie hlavných trhových druhov,ako sú Coffea arabica, Coffea robusta a Coffea liberica, najdôležitejších šľachtených kultivarovprodukčných druhov vo svete. Ďalej sa táto prehľadná štúdia zaoberá hospodárskym hľadiskom,vymenováva najvýznamnejšie produkčné oblasti, optimálne a agrotechnické podmienky. Poukazujena výskyt jednotlivých obsahových látok, ktoré boli doteraz izolované, charakterizované a chemickydefinované s ich niektorými fyziologickými účinkami na ľudský organizmus, ako napríklad látkyditerpénového typu, ako sú kafestol a kahweol a ich štruktúru.

Klíčová slova:
Coffea arabica – C. robusta – C. liberica – kafestol – kahweol – kofeín – kyselina


Authors: J. Augustín
Authors place of work: Katedra mlieka, tukov a hygieny požívatín Chemickotechnologickej fakulty Slovenskej
Published in the journal: Čes. slov. Farm., 2000; , 107-112
Category:

Summary

The present paper surveys the latest knowledge about coffee grains (Coffea arabica) as an importantpart of our everyday life. It lists the botanical classification of its principal species, such as Coffeaarabica, Coffea robusta , and Coffea liberica, the most important improved cultivars of productionspecies in the world. The review paper also discusses the economic aspect, lists the most importantregions of production, the optimal and farming technological conditions. It points o ut the occurrenceof the individual constituents which have been hitherto isolated, characterized, and chemicallydefined with some of their physiological effects on the human organism, e.g., the substances of thediterpene type such as kafestol and kahweol and their structure.

Key words:
Coffea arabica – C. robusta – C. liberica – kafestol – kahweol – caffein –

Plné znenie tohto článku nie je v digitalizovanej podobe.
V prípade záujmu kontaktujte NTO ČLS JEP, ktoré vám môže poskytnúť sken časopisu.

Štítky
Pharmacy Clinical pharmacology
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#