#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

HPLC stanovenie sacharidov po predkolónovej derivatizácií vo vzorkách medu


HPLC stanovenie sacharidov po predkolónovej derivatizácií vo vzorkách medu

Práca je zameraná na hodnotenie kvality vzoriek slovenských medov na základe obsahu minoritných sacharidov. Vzorky zahrňovali jednodruhové a viacdruhové medy. Obsah sacharidov bolo stanovený pomocou HPLC metódy v kombinácií s fluorescenčnou detekciou. Z dôvodu zvýšenia citlivosti detekcie, bola použitá derivatizácia cukrov s dansylhydrazínom. Na HPLC separáciu analytov bola použitá stacionárna fáza typu C18 a zmes acetonitrilu a kyseliny octovej ako mobilná fáza. Vo vzorkách bola zistená prítomnosť sacharózy, maltózy, turanózy a tiež hlavných zložiek glukózy a fruktózy. Medze detekcie boli v rozsahu 15–100 μg.ml–1 a naznačujú, že metóda je vhodná na stanovenie nízkych koncentrácií sacharidov. Pre vzorky slovenských medov a vzorky z iných geografických oblastí (Francúzsko, Chorvátsko) boli zístené rozdiely v obsahu maltózy, turanózy a tiež sacharózy. Pomocou viacrozmernej štatistickej analýzy boli na základe sacharidového profilu slovenské medy rozlíšené od ostatných testovaných medov.

Kľúčové slová:
sacharidy • med • derivatizácia • HPLC


Autoři: Katarína Hroboňová • Jozef Lehotay • Jozef Čižmárik • Pavol Májek • Martin Tuharský
Působiště autorů: Institute of Analytical Chemistry, Faculty of Chemical and Food Technology Slovak University of Technology, Bratislava
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2013; 62, 136-143
Kategorie: Original Articles

Souhrn

Práca je zameraná na hodnotenie kvality vzoriek slovenských medov na základe obsahu minoritných sacharidov. Vzorky zahrňovali jednodruhové a viacdruhové medy. Obsah sacharidov bolo stanovený pomocou HPLC metódy v kombinácií s fluorescenčnou detekciou. Z dôvodu zvýšenia citlivosti detekcie, bola použitá derivatizácia cukrov s dansylhydrazínom. Na HPLC separáciu analytov bola použitá stacionárna fáza typu C18 a zmes acetonitrilu a kyseliny octovej ako mobilná fáza. Vo vzorkách bola zistená prítomnosť sacharózy, maltózy, turanózy a tiež hlavných zložiek glukózy a fruktózy. Medze detekcie boli v rozsahu 15–100 μg.ml–1 a naznačujú, že metóda je vhodná na stanovenie nízkych koncentrácií sacharidov. Pre vzorky slovenských medov a vzorky z iných geografických oblastí (Francúzsko, Chorvátsko) boli zístené rozdiely v obsahu maltózy, turanózy a tiež sacharózy. Pomocou viacrozmernej štatistickej analýzy boli na základe sacharidového profilu slovenské medy rozlíšené od ostatných testovaných medov.

Kľúčové slová:
sacharidy • med • derivatizácia • HPLC


Zdroje

1. Pham P. J., Hernandez R., French W. T., Estill B. G., Mondala A. H. A spectrophotometric method for quantitative determination of xylose in fermentation medium. Biomass and Bioenergy 2011; 35, 2814–2821.

2. Tůma P., Málková K., Samcová E., Štulík K. Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection. Anal. Chim. Acta 2011; 698, 1–5.

3. El Rassi Z., Nashabeh W. Carbohydrate analysis: High performance liquid chromatography and capillary electrophoresis. Amsterdam: Elsevier 1995; 267–360.

4. Caseiro A., Marr I. L., Claeys M., Kasper-Giebl A., Puxbaum H., Pio, C. A. Determination of saccharides in atmospheric aerosol using anion-exchange high-performance liquid chromatography and pulsed-amperometric detection. J. Chromatogr. A 2007; 1171, 37–45.

5. Hemström P., Irgum K. Hydrophilic interaction chromatography. J. Sep. Sci. 2006; 29, 1784–1821.

6. Molnar-Perl I. Role of chromatography in the analysis of sugars, carboxylic acids and amino acids in food. J. Chromatogr. 2000; 91, 1–32.

7. Liang L., Zhang P., Cai Y., Mou, S. High-performance anion exchange chromatography with pulsed amperometric detection for simultaneous determination of monosaccharides and uronic acids. Chinese J. Anal. Chem. 2006; 34, 1371–1374.

8. Takeuchi T., Aspanut Z., Yamada T., Inui A., Lim L. W. Light-scattering detection with a fluorimetric detector in high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A 2007; 1147, 42–45.

9. Rooyakkers D. R., Van Eijk H. M. H., Deutz N. E. P. Simple and sensitive multi sugar probe gut permeability test using HPLC with fluorescence labelling. J. Chromatogr. A 1996; 730, 99–105.

10. He L., Sato K., Abo M., Okubo A., Yamazaki S. Separation of saccharides derivatized with 2-aminobenzoic acid by capillary electrophoresis and their structural consideration by nuclear magnetic resonance. Anal. Biochem. 2003; 314, 128–134.

11. Zhang P., Wang Z., Xie M., Nie W., Huang L. Detection of carbohydrates using a pre-column derivatization reagent 1-(4-isopropyl) phenyl-3-methyl-5-pyrazolone by high-performance liquid chromatography coupled with electrospray ionization mass spectrometry. J. Chromatogr. B 2010; 878, 1135–1144.

12. Yamamoto K., Hamase K., Zaitsu K. 2-Amino-3-phenylpyrazine, a sensitive fluorescence prelabeling reagent for the chromatographic or electrophoretic determination of saccharides. J. Chromatogr. A 2003; 1004, 99–106.

13. Lattova E., Perreault H. Labelling saccharides with phenylhydrazine for electrospray and matrix-assisted laser desorption-ionization mass spectrometry. J. Chromatogr. B 2003; 793, 167–179.

14. Todoroki K., Hayama T., Ijiri S., Kazuta A., Yoshida H., Nohta H., Yamaguchi M. Rhodamine B amine as a highly sensitive fluorescence derivatization reagent for saccharides in reversed-phase liquid chromatography. J. Chromatogr. A 2004; 1038, 113–120.

15. Kakita H., Kamishima H., Komiya K., Kato Y. Simultaneous analysis of monosaccharides and oligosaccharides by high-performance liquid chromatography with post-column fluorescence derivatization. J. Chromatogr. A 2002; 961, 77–82.

16. Mopper K., Jonhnson L. Reversed-phase liquid chromatographic analysis of Dns-sugars. Optimization of derivatization and chromatographic procedures and applications to natural samples. J. Chromatogr. 1983; 256, 27–38.

17. Hroboňová K., Lehotay J., Jablonský M., Katuščák S. HPLC determination of saccharides in the process of accelerated ageing of paper. Chemické listy 2009; 103, 744–751.

18. White J. W. Honey. Advances in food research 1978; 24, 287–374.

19. Otto M. Chemometrics, 2nd Edition. New York: Wiley-VCH 2007.

Štítky
Pharmacy Clinical pharmacology
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#