Nutritional Determinants of Homocysteinemia
NUTRIČNÉ DETERMINANTY HOMOCYSTEINÉMIE
Východisko.
Vitamín B12, kyselina listová a vitamín B6 sú hlavné determinanty homocysteinémie. Tieto vitamínyB-skupiny ovplyvňujú dve metabolické cesty redukcie homocysteínu, ktorých dominantnosť je závislá na príjmemetionínu. Transsulfurácia (vitamín B6) dominuje v podmienkach nadvýživy s prevahou živočíšnych zdrojovpotravy, remetylácia (vitamín B12 a kyselina listová) je rozhodujúca v podmienkachmalnutrície, alternatívnej výživyalebo optimálneho tradičného stravovania.Metódy a výsledky. Homocysteín v plazme a kyselina listová, vitamíny B12 a B6 v sére boli merané v alternatívnychnutričných skupinách dospelých (vegáni, vegetariáni (lakto+laktoovo), semivegetariáni, n=39) a porovnávanés hodnotami v skupine tradičného stravovania – kontrolná skupina, všeobecná populácia (n=35). V alternatívnychnutričných skupinách priemerná hladina homocysteínu je signifikantne vyššia (vegáni 17,2 µmol/l, vegetariáni12,9 µmol/l, semivegetariáni 10,1 µmol/l, kontrolná skupina 9,9 µmol/l); výskyt hyperhomocysteinémie (nad15 µmol/l) je 50 %, 32 %, 14 % vs. 6 % v kontrolnej skupine. Vegetariáni a vegáni majú významne vyššie hladinyvitamínu B6 a kyseliny listovej; nález deficitu vitamínu B6 je u 60 % subjektov kontrolnej skupiny, 57 % semivegetariánovvs 16 % a 0 % v skupine vegetariánov a vegánov. Deficit kyseliny listovej bol nájdený u 16 % probandovtradičného stravovania vs. 0%v alternatívnych skupinách. Sérové hladiny vitamínu B12 sú signifikantne redukovanéu subjektov konzumujúcich alternatívne diéty s deficitom u 67 % vegánov, 32 % vegetariánov, 14 % semivegetariánovvs. 0 % v kontrolnej skupine.Závery. Hladiny vitamínov vo vzťahu k nutričnému režimu a metabolickým cestám homocysteínu ukázali, že zamiernu hyperhomocysteinémiu v alternatívnom stravovaní je zodpovedný deficit vitamínu B12. V tradičnom stravovanívyššie hodnoty homocystínu sú zapríčinené deficitomkyseliny listovej. Tieto závery sú podporené významnounegatívnou lineárnou koreláciou hladín homocysteín – kyselina listová (tradičné stravovanie) a homocysteín –vitamín B12 (alternatívne stravovanie). V prípade vitamínu B6 rovnaká korelácia nebola nájdená.
Klíčová slova:
homocysteín, kyselina listová, vitamín B12, vitamín B6, aalternatívne stravovanie, tradičnéstravovanie.
Authors:
M. Krajčovičová-Kudláčková; P. Blažíček 1
Authors place of work:
Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava 1Nemocnica Ministerstva obrany, Bratislava
Published in the journal:
Čas. Lék. čes. 2002; : 417-420
Category:
Summary
Background.
Vitamin B12, folate and vitamin B6 are the main determinants of homocysteinemia. These B-groupvitamins influence two metabolic pathways of homocysteine reduction, which prevail in dependence to methionineintake. Transsulfuration (vitamin B6) dominates under condition of overnutrition with prevalence of animal foodsources, remethylation (vitamin B12 and folic acid) is decisive under conditions of malnutrition, alternative nutritionor optimal traditional diet.Methods and Results. Plasma homocysteine and folic acid, vitamins B12 and B6 in serum were measured inalternative nutrition groups of adults (vegans, vegetarians (lacto+lactoovo), semivegetarians, n=39) and comparedwith those values in group consuming traditional diet – control group, general population (n=35). In alternativenutrition groups, the average homocysteine level is significantly higher (vegans 17.2 µmol/l, vegetarians 12.9 µmol/l,semivegetarians 10.1 µmol/l, control group 9.9 µmol/l); the frequency of hyperhomocysteinemia (over 15 µmol/l)is 50 %, 32 %, 14 % vs. 6 % in control group. Vegetarians and vegans have a significantly higher levels of vitaminB6 and folic acid; the frequency of vitamin B6 deficit is 60 % and 57 % in control group and semivegetarian groupvs. 16 % and 0 % in vegetarian and vegan group. Folate deficit was found in 16 % of traditional group vs. 0 % inalternative groups. Serum levels of vitamin B12 are significantly reduced in subjects consuming alternative nutritionwith deficiency observed in 67 % of vegans, 32 % of vegetarians, 14 % of semivegetarians vs. 0 % in control group.Conclusions. Vitamin levels in relation to nutritional regime and metabolic pathways of homocysteine show thatthe mild hyperhomocysteinemia in alternative nutrition is a consequence of vitamin B12 deficiency. In traditionallyfed population, higher plasma homocysteine values is caused by folate deficiency. These conclusions are supportedby a significantly negative linear correlation of homocysteine – folic acid levels (traditional nutrition) and homocysteine– vitamin B12 levels (alternative nutrition). In case of vitamin B6, a similar correlation was not found.
Key words:
homocysteine, folic acid, vitamin B12, vitamin B6, alternative nutrition, traditional nutrition.
Štítky
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental HygienistČlánok vyšiel v časopise
Journal of Czech Physicians
- Metamizole at a Glance and in Practice – Effective Non-Opioid Analgesic for All Ages
- Advances in the Treatment of Myasthenia Gravis on the Horizon
- Metamizole vs. Tramadol in Postoperative Analgesia
- Spasmolytic Effect of Metamizole
- What Effect Can Be Expected from Limosilactobacillus reuteri in Mucositis and Peri-Implantitis?
Najčítanejšie v tomto čísle
- Nutritional Determinants of Homocysteinemia
- Perioperative Tachyarrhythmias
- Analysis of the Specific Y-Sequences in Female Patients with TurnerSyndrome
- Accurate Noninvasive DiagnosticMethod of Helicobacter pylori Infectionby Stool Antigen Detection in Children