Tolerancia výživy nazogastrickou sondou u kriticky chorých
Tolerancia výživy nazogastrickou sondou u kriticky chorých
Autori retrospektívne vyhodnotili 182 kriticky chorých pacientov, ktorým bola podávaná úplná alebo doplnková enterálna výživa. Tento spôsobvýživy uplatnili u 79,9 % pacientov hospitalizovaných dlhšie ako 5 dní. Zistili významný rozdiel v začiatku znášanlivosti včasnej enterálnej výživy medzipacientami, ktorí prežili (1,9 ± 1,2 dňa) a tými, ktorí zomreli (2,4 ± 1,4 dňa). Podobne zistili signifikantné rozdiely v enterálnom príjme energie 3. až5. deň a dusíka v každom dni medzi skupinami pacientov, ktorí prežili a zomreli. Najčastejšou komplikáciou bol zvýšený reziduálny obsah v žalúdku,ktorý sa vyskytol u 36,8 % pacientov a predstavoval 49 % všetkých komplikácií.
Klíčová slova:
enterálna výživa - komplikácie
Tolerability of Feeding with Nasogastral Tube in Critically Ill Patients
Authors have evaluated retrospectively 182 critically ill patients with total or supplemental enteral nutrition. They used this type of nutrition in79,9% patients hospitalised longer than 5 days. They found significant difference in early tolerability of enteral nutrition between survived (1,9 ± 1,2days) and deceased (2,4 ± 1,4 days) patients. Authors found similar difference in enteral energy intake 3rd 5th day and every day in nitrogen intakebetween survived and deceased patients. The most frequent complication was high grade residual in stomach, which was in 36% of patients, i.e. 49%of all complications.
Key words:
enteral nutrition - complications
Autoři:
J. Firment; M. Grochová; B. Bočev; A. Studená
Působiště autorů:
Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny LF UPJŠ a FNsP Košice, prednosta MUDr. J. Firment
Vyšlo v časopise:
Anest. intenziv. Med., , 2001, č. 3, s. 130-133
Kategorie:
Články
Souhrn
Autori retrospektívne vyhodnotili 182 kriticky chorých pacientov, ktorým bola podávaná úplná alebo doplnková enterálna výživa. Tento spôsobvýživy uplatnili u 79,9 % pacientov hospitalizovaných dlhšie ako 5 dní. Zistili významný rozdiel v začiatku znášanlivosti včasnej enterálnej výživy medzipacientami, ktorí prežili (1,9 ± 1,2 dňa) a tými, ktorí zomreli (2,4 ± 1,4 dňa). Podobne zistili signifikantné rozdiely v enterálnom príjme energie 3. až5. deň a dusíka v každom dni medzi skupinami pacientov, ktorí prežili a zomreli. Najčastejšou komplikáciou bol zvýšený reziduálny obsah v žalúdku,ktorý sa vyskytol u 36,8 % pacientov a predstavoval 49 % všetkých komplikácií.
Klíčová slova:
enterálna výživa - komplikácie
Štítky
Anestéziológia a resuscitácia Intenzívna medicínaČlánok vyšiel v časopise
Anesteziologie a intenzivní medicína
2001 Číslo 3
- Vliv komorbidit na účinnost ceftarolin-fosamilu u komplikovaných infekcí kůže a měkkých tkání − sdružená analýza 3 studií
- e-Konzilium.cz — Masivní plicní embolie při tromboembolické nemoci
- Kvalita výživy na JIS a následná kvalita života spolu úzko súvisia
- DESATORO PRE PRAX: Aktuálne odporúčanie ESPEN pre nutričný manažment u pacientov s COVID-19
Najčítanejšie v tomto čísle
- Přínos kapnometrie v PNP
- Inhalace oxidu dusnatého (NO) u ARDS - responders a nonresponders
- Inhibitory fosfodiesterázy v léčbě oběhového selhání při těžkém septickém šoku
- Echokardiografie jako součást managementu hemodynamiky v intenzivní péči